ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Μια σοβαρή επιπλοκή της Οστεοπόρωσης είναι τα συμπιεστικά σπονδυλικά κατάγματα. Είναι τα συχνότερα των οστεοπορωτικών καταγμάτων, πάνω από τα μισά, και η ύπαρξή τους πολλαπλασιάζει την πιθανότητα ενός νέου κατάγματος. Τα κατάγματα αυτά προκαλούν σοβαρά συμπτώματα όπως πόνο, παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η απώλεια βάρους, αναπνευστικές και ψυχολογικές διαταραχές που οδηγούν σε μια έκπτωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Τα σπονδυλικά οστεοπορωτικά κατάγματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά με κλινοστατισμό, αναλγησία και εφαρμογή κηδεμόνων. Επειδή όμως η συντηρητική αγωγή δεν διορθώνει την κυφωτική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και τουλάχιστον το 1/3 των καταγμάτων παρέμειναν χρονίως επώδυνα αναζητήθηκαν πιο ριζικές λύσεις. Μια τέτοια λύση είναι η κυφοπλαστική. Η τεχνική αυτή εισήλθε δυναμικά στην Ορθοπεδική τέλη της δεκαετίας του 90 με στόχο την απαλλαγή των ασθενών από τον πόνο και ταυτόχρονα την ανάταξη των συμπιεσμένων σπονδύλων ώστε να διορθωθεί η κυφωτική παραμόρφωση.
Πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο στο χώρο του χειρουργέιου. Χαρακτηρίζεται από τη διαδερμική υποστήριξη με κατάλληλο υλικό (πολυμεθυλακρυλικό οξύ ή τσιμέντο) του σπονδύλου που έχει υποστεί καθίζηση λόγω οστεοπορωτικού κατάγματος. Η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα ένα έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης πίεσης που επιτρέπει την ανύψωση του συμπιεσμένου σπονδύλου. Συγκεκριμένα ένα ανθεκτικό μπαλόνιο φουσκώνει μέσα στο σπόνδυλο ανασηκώνοντας τις σπονδυλικές επιφάνειες και δημιουργώντας ένα κενό στο κέντρο του σπονδύλου που γεμίζει με τσιμέντο και έτσι επιτρέπεται η διόρθωση της κυφωτικής παραμόρφωσης. Επιπλέον προσφέρεται μια άμεση αναλγησία στον ασθενή με την ακινητοποίηση και τη θερμική δράση του τσιμέντου.
Ακολυθεί σχηματικά η μέθοδος της κυφοπλαστικής.
Η κυφοπλαστική εφαρμόζεται σε ασθενείς με σπονδυλικά κατάγματα που εμφανίζουν πόνο, κυφωτική παραμόρφωση και είναι σχετικά πρόσφατα, έχουν συμβεί εντός 4μήνου. Οι ενδείξεις της τεχνικής επεκτείνονται επίσης σε σπονδυλικά κατάγματα από όγκους και από τραύμα. Αντενδείξεις της μεθόδου είναι η ύπαρξη λοίμωξης, τα ασταθή κατάγματα, οι διαταραχές πηκτικότητας και η καή γενική κατάσταση. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, περίπου 1%, όπως η πνευμονική εμβολή, η κάκωση αγγείου ή νευρικής ρίζας, η αλλεργία, ο πνευμοθώρακας και σπανιότατα ο θάνατος.