ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ


Αρθροπλαστική είναι μια ορθοπεδική  επέμβαση με την οποία γίνεται  αντικατάσταση της αρθρικής επιφάνειας μιας άρθρωσης από συνθετικό υλικό (εμφύτευμα) με σκοπό να σταματήσει τον πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργία μιας άρθρωσης που έχει καταστραφεί από αρθρίτιδα. Συχνότερα οι αρθροπλαστικές γίνονται στο ισχίο, στο γόνατο και στον ώμο.

Οι κυριότερες ενδείξεις για την εκτέλεση της επέμβασης είναι :

 •  υποκεφαλικά κατάγματα στην περιοχή του ισχίου
 • κατάγματα τηε κεφαλής του βραχιονίου
 • η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα που εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες λόγω φθοράς του χόνδρου της άρθρωσης
 • η μετατραυματική αρθρίτιδα που εμφανίζεται σε μια άρθρωση λόγω προηγούμενου κατάγματος ή τραύματος
 • η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια συστηματική νόσος που προσβάλλει πολλές αρθρώσεις στο σώμα με συνήθως καταστροφικό αποτέλεσμα
 • η οστεονέκρωση, μια σπάνια κατάσταση που οδηγεί σε κατακερματισμό της αρθικής επιφάνειας και αρθρίτιδα


Ο ιατρός Πάνος Θ. Μπουντούρης έχει εκπαιδευτεί στη διενέργεια αρθροπλαστικών με ελάχιστα παρεμβατικό τρόπο (Minimally Invasive Surgery). H ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) επιτρέπει την ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μικρές τομές σεβόμενος τα μαλακά μόρια πέριξ της άρθρωσης αντί για μεγάλες τομές που χρησιμοποιούνται στα ανοικτά χειρουργεία. Ειδικά εργαλεία επιτρέπουν την παρεκτόπιση των μαλακών μορίων και όχι την κοπή τους όπως γίνεται στα ανοικτά χειρουργεία. Έτσι η MIS χειρουργική επιτρέπει μικρές τομές στο δέρμα, λιγότερο πόνο και  ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης. Τα ανοικτά χειρουργεία ενέχουν μεγάλες τομές στο δέρμα, περισσότερο πόνο και μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης, αλλά μπορεί μερικές φορές να κριθούν αναγκαία. Το χειρουργείο γίνεται είτε με γενική είτε με περιοχική αναισθησία.

Η προετοιμάσια για μια αρθροπλαστική περιλαμβάνει:

 • Λήψη του ιατρικού ιστορικού και της λήψης φαρμάκων
 • Προεγχειρητικό έλεγχος,ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, καρδιολογικό και ακτινολογικό έλεγχο
 • Απώλεια βάρους εφόσον απαιτείται
 • Πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης
 • Διακοπή καπνίσματος και εάν χρειάζεται φαρμακευτικής αγωγής


Η ανάρρωση είναι μια σταδιακή διαδικασία που περιλαμβάνει το άμεσο μετεγχειρητικό στάδιο, τη φάση της ανάνηψης και το απώτερο μετεγχειρητικό στάδιο, τη φάση της αποκατάστασης. Στο πρώτο στάδιο κύριο μέλημα είναι η ανάνηψη του ασθενούς από το χειρουργείο, η αντιμετώπιση του πόνου και η σταθεροποίηση της γενικής του κατάστασης. Στο δεύτερο στάδιο ενδιαφέρει η επούλωση του χειρουργικού τραύματος και η λειτουργική αποκατάσταση της άρθρωσης με επίτευξη σταθερότητας και πλήρους εύρους κίνησης. Ο χρόνος αποκατάστασης εξατομικεύεται κι εξαρτάται από το είδος της επέμβασης (ανοικτή ή MIS επέμβαση), την άρθρωση,  την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενούς καθώς και από άλλους παράγοντες.

Όπως όλες οι επεμβάσεις, έτσι και οι αρθροπλαστικές δεν είναι άμοιρες επιπλοκών. Περιλαμβάνουν λοίμωξη, νευραγγειακές βλάβες, θρομβοεμβολική νόσο, δυσκαμψία κι άλλες. Ευτυχώς γενικά είναι σπάνιες και συνήθως ελεγχόμενες.


Πώς θα επηρεάσει η αρθροπλαστική τη ζωή μου?

Η αρθροπλαστική μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να επιτρέψουν καλύερο περπάτημα ώστε να μπορούμε να ζούμε μια πιο ενεργητική ζωή. Οι άνθρωποι που έχουν αρθροπλαστική γενικά έχουν λίγους ή καθόλου περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι με αρθροπλαστική απολαμβάνουν στη ζωή τους δραστηριότητες που πρώτα δεν ήταν σε θέση να κάνουν, όπως πεζοπορία, ορειβασία,  και ποδηλασία


Copyright © 2015. All Rights Reserved.